Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Siden Tirsdag har der kørt historier i medierne om dilemmaet omkring økologimærkning.
Det er her du får glæde af ØkoCentralen!

Hvad er dilemmaet?

Dilemmaet er at danske producenter skal leve op til de skrappe danske krav og udenlandske producenter skal leve op til de mere lempelige krav i deres eget land. Fordi vi er med i EU, er vi tvunget til at tillade produkter, som i deres eget land er økologimærkede, til at få vores Ø-mærke uden at de lever op til vores skrappe krav.
EU

Komliceret?

I know! Samarbejdet med EU bliver hele tiden stærkere. Jeg vil kalde det for en symbiose hvor Europa er værten og Danmark er symbionten. Når disse to enheder “muterer” vil der altid være fordele og ulemper. Ulempen i dette tilfælde er, at vores fine danske honning i flere tilfælde er bedre kvalitet end den udenlandske. Den danske honning får desværre ikke Ø-mærket, mens den udenlandske honning får Ø-mærket og dermed en fordel marketing-mæssigt. Det er en ulempe, og det er unfair.

Det danske røde Ø-mærke

økomærketFor de forbrugere der stiller større krav til deres varer har man designet det danske Ø-mærke, som vi kender. Det skal signalere at der er skrappe krav til denne vare. Du ved fra min tidligere artikel hvad økologi vil sige.

EU’s grønne økologimærke

EU's økologilogoDu kender det sikkert fra de varer du køber. Jeg har lige selv tjekket og det viser sig at findes overalt på mine varer. Det kaldes også for “det grønne blad” og der er forskellige grader af mærkning afhængigt af varens tilhørsforhold.

 

eu's mærkningsordning

 

Hvordan finder du de bedste varer?

Når du skal vide om en vare skal leve op til danske skrappe krav eller til deres egne mere lempelige krav, så skal du se efter om der på varen udover det røde Ø-mærke og findes EU’s økologimærke. Varen du står med i hånden, kommer fra Danmark, hvis du KUN ser det røde Ø-mærke på den ELLER hvis du ser det røde Ø-mærke OG angivelsen “Dansk jordbrug”.
Jeg kiggede lige efter i mit køkken og fandt 3 eksempler:

IMG_0831På osten ser du KUN det røde Ø-mærke, så der ved du at varen har levet op til de skrappe danske krav.

 

 

 

Her på fløden ser du BÅDE det røde Ø-mærke OG det grønne blad med en angivekse af at produktet svarer til de danske skrappe krav.

IMG_0833
IMG_0832Honningen til højre har både det røde Ø-mærke og EU’s økologimærke der ikke angiver Danmark, hvilket vil sige at den ikke kommer fra Danmark og derfor ikke lever op til kravene som vi kender for økologi.

 

 

Ø-mærket i fremtiden

Jeg spår at vores røde Ø-mærke på sigt afskaffes. Både fordi EU sidste år allerede lagde op til at vi forskelsbehandler varer ved at holde fast i vores eget mærke og fordi EU’s formål er fælles regler.

eu vil afskaffe ø-mærket

Vores fødevareminister Dan Jørgensen besvarer i dette indlæg et spørgsmål om EU’s kritik af den danske konkurrenceforvridning.

Konklusion:

Min opfordring til dig der vil leve godt: gå efter det røde Ø-mærke OG hvis det grønne blad findes, skal det have angivelsen: Danmark. Så lever du godt!

Tak fordi du læste med! Husk at like og dele opslaget med dem du kender, så vi sammen kan gøre Danmark til et bedre sted at være. Hvis du har spørgsmål er du som altid velkommen og har du feedback som jeg kan bruge til at forbedre siden med, vil jeg sætte pris på at høre det.

Vi ses igen næste Torsdag kl. 19.30 her på bloggen!

Med økologisk Hilsen Alice

Reklamer